Utvandrarna Asp(e)lund...

När jag var runt 13-15 år fick jag höra av min mamma att vi hade släktingar i Alaska. Tydligen så var det några ur familjen Asplund som emigrerade dit för ca 100 år sedan. Tyvärr kan jag alldeles för lite om historien bakom men vi har i alla fall fått höra att dessa Asplundare har klarat sig väldigt bra i Amerika! De har också ändrat namnet Asplund till Aspelund. 

Men, tillbaka till där jag började. Jag började i alla fall brev-växla med en tjej  som hette Kreistal. Hon bodde i Alaska. Vi brevväxlade i alla fall några år. Men tillslut rann det tråkigt nog ut i sanden och vår kontakt upphörde.


Under den här sommaren har mamma och pappa haft lite mer kontakt med ett annat Asplund-par som har intresserat sig för släktforskning, vilket i sin tur inspirerade mig att försöka återuppta kontakten med Kreistal. Det har ju nästan gått 10 år sedan vi skrev till varandra. Jag tänkte jag skulle prova det allra enklaste och "dags"-färska sättet att hitta henne. Jag sökte hennes namn på facebook. Tack och lov fanns det bara en tjej med det namnet på facebook så det var inte så svårt att ta fel. Men jag kunde ändå inte va helt säker så jag tog tag i saken och skrev ett mail till henne och frågade om hon var rätt Kreistal!
Det var hon.

Hon berättade bland annat att hon nu är gift, har en pojke på två år, och väntar en dotter i September. Hon och hennes man försörjer sig genom att träna hästar (eller som hon uttryckte det reining show horses). Eftersom jag inte visste vad en (reining horse) är googlade jag lite på det. Jag kom fram till att rein betyder tygla, alltså man typ styr över hästen. Tyglar kallas ju det man håller i när man rider och tyglarna använder man kort sagt till att tala om för hästen om den ska stanna eller om den ska gå åt höger eller vänster. Men detta är förmodligen mer avancerat än så. Jag hittade tillslut detta citat.



"To rein a horse is not only to guide him, but also to control his every movement. The best reined horse should be willingly guided or controlled with little or no apparent resistance and dictated to completely. Any movement on his own must be considered a lack of control..."



Jag googlade lite till och fann tillslut detta. 


"Reining is a judged event designed to show the athletic ability of a ranch type horse within the confines of a show arena. In NRHA competition, contestants are required to run one of ten approved patterns, included in the NRHA Handbook.


Each pattern includes small slow circles, large fast circles, flying lead changes, roll backs over the hocks, 360 degree spins done in place, and exciting sliding stops that are the hallmark of the reining horse."



Man lär sig något nytt varje dag heter det väl!! Detta verkar i alla fall vara riktigt roligt och intressant. Kanske man får chansen att åka dit och titta någon gång. Det hade varit väldigt roligt isåfall!

Regnet det bara öser ned!!!

Idag är nog första dagen på ca 4-5 veckor som jag ätit min middag inomhus. Det regnade! Efter vi ätit satte sig jag, mor och far på verandan med var sin kopp kaffe och tittade på regnet. Jag hade nästan glömt hur mysigt regn faktiskt kan vara. Ljudet av regn och vind kan, i lagom mängd, vara väldigt lugnande och rogivande. Jag tror aldrig jag sover så gott som när det regnar lite. Regnets smattrande ljud har en väldigt sövande effekt!! Sedan efter regnet brukar det ju lukta så gott utomhus. Härligt härligt, säger jag!! 

Dock är inte denna rogivande och sövande effekt särskilt passande när man ska jobba. Man blir väldigt trött och seg och vill helst inte stiga ur sängen på morgonen! Så trots att det har känts lite tungt att behöva stå inomhus och jobba när det varit strålande sol, så är det ändå mycket bättre med lite solsken ute. Man vaknar liksom upp på ett helt annat vis då!


Ja, då var det också sagt! haha


Tackar för mig så länge...

Viktigt info!!

Där gick ni, som trodde jag skulle skriva något intressant, på en riktig nit! Haha. 

Tänkte bara säga att jag är så glad att jag passade på att köpa min 10" laptop när det var kampanj i våras. Jag fick den för 2550:- inkl frakt, och om man kollar prisjakt.nu så är den billigaste på 2990:- å jag har ju haft denna i snart 3 månader. Är dessutom väldigt nöjd med datorns kvalité. Skärmen är näst intill oslagbar och funkar hur bra som helst även utomhus! Jag använder nästan bara denna numera! Ett riktigt kap med andra ord!!






Jag antar att ni alla jublar av intresse!! hahaha. Men jag kände bara att jag ville skryta lite.

Tråkig blogg?!

Ja, jag skulle inte va förvånad. Det är ibland så svårt att hitta på något intressant att skriva om. Ibland kommer det bara naturligt och spontant men ibland finns det liksom inget alls i huvudet. Finns en del ämnen, som jag funderar på, och som jag skulle kunna skriva mycket om. Men jag är ibland rädd att jag blottar alldeles för mycket av mig själv. Haha.


Jag är en "tänkare". Det räcker att veta!

Under denna sommar har jag insett vilken livsnjutare jag egentligen är. Tänk att bara få sitta på en balkong med ett glas rött och titta på solnedgången samtidig som man lyssnar på någon bra musik. Eller som jag gör just nu, sitta i en gammal bagarstuga med en öppen eld, spela piano och bara njuta! Är det inte livskvalite så säg?! Ja, jag blir helt lyrisk ibland. Känns då som om att livet, världen och naturen bara har vackra saker att erbjuda.


Bild tagen från bagarstugan...

Men allt för ofta glömmer man ju bort att ta vara på sådana enkla saker. Eller rättare sagt, ofta är man nog alldeles för dålig på att unna sig sånt. Man tror kanske att det måste vara hemskt välplanerat för att saker och ting ska va meningsfulla. Men jag tror helt seriöst att det är dessa "småsaker" som verkligen ger livet en mening.

Jag ska väl inte låtsas som om att jag alltid är glad och lycklig och känner denna tacksamhet mot vår värld. Jag är ju också bara människa och ibland känns allt bara hopplöst och meningslöst. Men när jag ibland kan glömma alla bekymmer och se bortom allt elände, då inser jag hur fantastiskt lyckligt lottad jag är och hur underbart vacker denna värld är...


jaja, nog med struntsnack...




Underbara värld!

Vilken underbar värld [What A Wonderful World]

Jag ser gröna träd varenda vår
då varje äng i blomning står,
och då tänker jag tyst:
Vilken underbar värld!
jag ser vita moln på himlen blå,
jag ser varje dag mot skymningen gå,
och då tänker jag tyst:
Vilken underbar värld!

Och färgerna på regnbågen
som jag ser ibland
finns överallt runt om oss,
i havet och på land.
Jag ser vänner som mötas
och ler mot varann,
jag ser en kvinna
och en man.

Jag hör barnens gråt,
de växer fort
och lär sig mer
än jag nånsin gjort,
och då tänker jag tyst:
Vilken underbar värld!
Ja, då tänker jag tyst:
Vilken underbar värld!

Jag bor i en riktig idyll...

Detta är avkoppling på högsta nivå! Jag njuter av varendaste sekund jag får vara här...




Så här ser delar av mitt nuvarande boende ut...
Här har vi bagarstugan med en gammal hästhage i bakgrunden...





Detta är uteplatsen med utsikt mot stallet och höladan...
RSS 2.0